Hoe maak je een stamboom?

Dat is de vraag die ik wel eens krijg. Hoe begin je met het maken van een stamboom? Okay even denken hoe ik dat makkelijk kan uitleggen.

  1. Je begint met het opschrijven (of noteren) van de namen en geboorte datums van je ouders. Dat mag op papier zijn of elektronisch bijvoorbeeld in een MS Word document.
  2. Daarna de namen en data van hun ouders, jouw grootouders. Noteer meteen de plaatnamen van geboorte, huwelijk etc.

Nu heb je al een begin gemaakt! Als je zo door gaat dan ontstaat er vanzelf een boom, de stamboom 🙂

Okay, okay, maar al snel houdt het op. Na een paar generaties weten we het niet meer, mensen zijn al (helaas) overleden en hoe vind ik toch nog meer voorouders?

Goede opmerking! Tegenwoordig kun je vrij makkelijk via het internet de burgerlijke stand of andere archieven raadplegen. Als je daarin zoekt dan gaat het weer snel terug in de tijd.

3. Onderzoek (in Nederland) de burgerlijke stand op geboorte, huwelijk en sterfte

Dat kun je doen hier: https://www.wiewaswie.nl/

Let op de gegevens van de burgerlijke stand gaan in Nederland terug tot ongeveer 1830. De tijd van de Franse keizer Napoleon die de Code Civil heeft ingevoerd. Wil je verder terug zoeken dan ontsnap je er niet aan alternatieve bronnen, zoals kerkregisters te onderzoeken.

Hopelijk heb je wat aan dit kleine stappen plan.

P.S. er is veel verschillende software beschikbaar om al die gegevens keurig op te slaan en te bewaren, daarover later misschien meer

 

Schrijf je reactie hieronder