DNA test

Om maar met de deur in huis te vallen. Ik heb een DNA test gedaan. Niet een maar wel vijf. Gedreven door een speurende nieuwsgierigheid om mijn afkomst te ontdekken. Want dat is wat die (betaalde) testen beloven.

Je kunt een stamboom maken met opzoeken van oude akten, maar nu kun je ook een DNA test doen!

DNA test vergelijken

Ahum, het lijkt erop dat ik ze bijna allemaal gedaan heb 🙂 Spaarpot leeg, maar goed, je hebt er wel veel plezier van. Genoeg ervaring nu om ze eens op een rijtje te zetten om te vergelijken. Hopelijk heb je er wat aan.

DNA testPrijsErvaring
MyHeritage79 euroMakkelijk te bestellen, DNA matches, koppeling met stamboom
FamilyTree DNA119 dollarY-DNA, makkelijk te bestellen, erg duur, je moet bijkopen voor meer resultaat
Living DNA79 euroY-DNA, mtDNA, Autosomal, makkelijk te bestellen, veel waar voor je geld
Ancestry.com99 dollarMakkelijk te bestellen, DNA matches, koppelen met stamboom
23andme.com99 euroMakkelijk te bestellen, misschien niet de bekendste
MyTrueAncestry149 euro (Caesar, level 4)Makkelijk te bestellen, verschillende pakketten (ik heb een wat duurdere aangeschaft), diverse DNA kits te uploaden (!), superleuk!
De DNA test aanbieders die ik gedaan heb. Een leuke hobby mag wat kosten.

Test resulaat

Mijn stamboom en afkomst is al inzichtelijk, het meeste is al verkend en bekend. Vanwege mijn Pruisische afkomst (Johann Jacob Grabowskij geb. Gross Mausdorf) verwachtte ik van een DNA afkomst test vooral als resultaat: Duitse, Pruisische, Nederlandse en misschien wat Slavische voorouders. Dus er zal wel een deel DNA uit het oosten komen, althans dat dacht ik.

DNA heeft altijd gelijk!

Laten we eens kijken wat die DNA testen hebben opgeleverd. Zie onder, kijk je mee? Al die testen lijken qua uitkomst wel op elkaar. Noord en west Europees, scandinavische DNA. Helaas geen exotische afkomst. Nee het lijkt erop dat ik afstam van schuimende en zeevarende lieden hier uit de regio (met alle respect trouwens!, je moet altijd trots zijn op je afkomst).

DNA test voor Bas Grabowsky, resultaat van Ancestry.com
LivingDNA, test resultaat ook voor Bas Grabowsky, lijkt veel op die van Ancestry
Uitkomst DNA test bij MyHeritage jawel ook voor Bas Grabowsky, weer vergelijkbaar als de andere
23adnme DNA test voor mijn persoontje, alweer soort gelijk kaartje

Conclusie

Zijn die wel te trekken? Er bestaat zover ik weet niet een type DNA voor Nederlanders, het is meer een mix van DNA veroorzaakt door de volkeren die zich in de loop van de tijd hier hebben gevestigd. Vast staat dat dit een nieuwe technologie is die in potentie het traditionele stamboom onderzoek flink kan opschudden (ben jij wel, die je denkt dat je bent?). Een spannende en leuke aanvulling op het onderzoeken van oude akten en archieven. Wel kostbaar, het kostte mij een lieve duit. Heb je het er voor over dan wacht je een nieuw avontuur van DNA kit bestellen, de test staaf in je mond duwen, opsturen en wachten op het resultaat. Super gaaf!

En hoe meer mensen hun DNA laten onderzoeken, hoe groter de databases worden en hoe meer relaties er gelegd kunnen worden. Ja je kunt ook (verborgen) familieden vinden waar je eerder het bestaan niet van wist.

Verder is het leuk te melden dat MyTrueAncestry een service biedt waarbij je jouw DNA kit kan hoogladen. En ze vergelijken jouw DNA met DNA gevonden op historische vondsten zoals oude Viking graven etc. Hoe cool is dat? Je bent mogelijk verbonden met heel echte archeologische vondsten.

Oer DNA

Stammen we allemaal van een Adam Y-DNA en Eva M-DNA af? Dat is eigenlijk de centrale vraag bij oer DNA. Volgens de theorie stammen we allemaal uit Afrika waar de mens is begonnen. Ook daar zeggen de testen wat over. Ik zal er een ander blog bericht maken.

No Responses

Schrijf je reactie hieronder