Oudste document Gross Mausdorf?

Voor ik vertel wat ik (online) gevonden heb gaan we even terug in de tijd. De voorvaderlijke dorpen Gross Mausdorf, Fürstenau, Krebsfelde zijn ontstaan in de 12e, 13e eeuw, de periode van de Duitse orde.

Uiteraard was het toen zo dat er wel geschreven werd maar ook weer niet zoveel dat je makkelijk onderzoek doet. Laat staat dat je baan brekende archiefstukken te voorschijn tovert. Maar toch…

Dammrecht

Op een avond liep ik tegen het volgende aan. Gewoon te vinden op het internet, misschien wel het oudste document over Gross Mausdorf.

Hochmeister Winrich von Kniprode

Een beroemd persoon die Winrich, geboren in 1310 te Knipprath in de buurt van Keulen en Dusseldorf, overleden in 1382 te Marienburg (het kasteel) werd 22e hochmeister in de Duitse orde. Was dus toen de grote baas van Elbing en het land daarom heen. Hij was het die DAMMRECHT gaf aan ons voorvaderlijk dorp. Het grappige is dat heel misschien ik wel DNA deel met deze man?

Winrich von Knipprode, zoals nog steeds te bewonderen in kasteel Marienburg.
1378
Hochmeister Winrich von Kniprode beurkundet, dass er die vier Elbingschen Dörfer Fürstenau, Groß- und Klein Mausdorf und Lupushorst zu Dammrecht angenommen hat.
Gross Mausdorf verkrijgt damrecht in 1378

Zo ook wordt deze oorkonde ook later bericht in het schrift “Geschichte Preussens: von den ältesten Zeiten bis zum Untergange …, Volume 5.” Deze kun je vinden in Google Books.

Bronnen:

https://de.wikipedia.org/wiki/Winrich_von_Kniprode

https://books.google.nl/

https://archivdatenbank.gsta.spk-berlin.de

Schrijf je reactie hieronder